Over Ons

De Stoof Brocante, door de jaren heen.

Ergens in de jaren 60 begon Ko Lokerse een handel in gebruikte meubels, een winkel in de oude Meekrapstoof aan de Stoofstraat te Zaamslag. In de loop van de tijd werd het assortiment uitgebreid met antiek.

In 1982 nam Theo de zaak over. Handel zat in z’n bloed; jaren geleden was opa Hamelink al actief in de handel; als  “marskramer” met de hondenkar trok hij door Zeeuws Vlaanderen. Naast een baan in de autobranche breidde de  handel zich uit;  complete inboedels werden ingekocht en altijd was er wel iets bijzonders te vinden in de Stoof.  Soms een piano, maar het kon ook een berevel zijn, een oude auto, een torenuurwerk, een biechtstoel of zelfs een sportvliegtuig…….

 In 1988 werd een nieuw pand gebouwd, De Stoof Brocante,  was voortaan gevestigd aan de Leeuwenlaan in Terneuzen.

Toen dat te klein werd verhuisde de winkel in 1996 naar een royaal pand aan de Transportstraat. Een loods van 1100 m² met een groot buitenterrein. Er was plek, dus de liefde voor alles met wielen bloeide weer op, vele oldtimers passeerden de revue. Als blikvanger stond er jaren een vliegtuig voor de winkel, zelf toen dat al weer lang verkocht was duidde men de winkel nog aan als: ‘oh, daar waar dat vliegtuig in de tuin staat’.

EPSON MFP image

Kort na de eeuwwisseling kwam het verlangen terug naar Zaamslag te gaan en toen in 2006 de gereformeerde kerk beschikbaar kwam, was het moment daar. Na een flinke verbouwing van bijna een jaar opende De Stoof haar deuren op 28 september 2007 in de voormalig gereformeerde kerk.

Waar vroeger het accent vooral  lag op gebruikte meubels is het in de loop der jaren opgeschoven naar antiek, brocante, design, verzamelgoed en curiosa. Dit resulteerde in ‘een kerk vol moois’, de moeite waard om een vrij uurtje voor uit te trekken.

Op de site ziet u een greep uit ons aanbod, hebt u vragen over een artikel mail of bel ons. We doen ons best om de site zo actueel mogelijk te houden, helaas kan het toch voorkomen dat een artikel reeds een nieuwe eigenaar gevonden heeft.

Bij de verbouwing van de kerk tot winkel is een verdiepingsvloer aangebracht waarop een klein theater is ontstaan: het Podium van Zaamslag.

Per januari 2023 is onze winkel in Zaamslag gesloten en verhuizen we naar Axel. Vanaf het tweede kwartaal 2023 zijn wij op afspraak open of kunt u ons bezoeken tijdens de Brocante weken.

Ons nieuwe adres is: Noordpolderstraat 15 te Axel

Graag tot ziens!